Κύριο περιεχόμενο

 

Επίσκεψη στο Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 10:30 πμ, μια ομάδα 14 ατόμων με πρόβλημα όρασης, εξυπηρετούμενοι του Φάρου Τυφλών Ελλάδας, με τους συνοδούς τους, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βυζαντινό-Χριστιανικό Μουσείο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας του Φάρου Τυφλών Ελλάδας με την Ελληνική Εταιρία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Very Special Arts), με αφορμή το πρόγραμμα «Επισκέψεων-Ξεναγήσεων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους» για το φθινόπωρο 2014.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ψηλαφίσουν τα γλυπτά που απεικονίζουν μορφές, καθώς και κι άλλα εκθέματα της Βυζαντινής Περιόδου. Στόχος της επίσκεψης ήταν η απτική επαφή των ατόμων με πρόβλημα όρασης με τα εκθέματα, προκειμένου να γνωρίσουν τον πλούτο της ελληνικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό, ενισχύθηκε με την παρουσία ενός συντηρητή έργων τέχνης με τη βοήθεια του οποίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ψηλαφίσουν αντικείμενα υπό συντήρηση, όπως χάλκινα ειδώλια και αγαλματίδια.

Μετά το πέρας της ξενάγησης ακολούθησε επίσκεψη στο καφέ του Μουσείου, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, ν’ ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν σκέψεις σε σχέση με την εν λόγω δράση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης στο μουσείο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν με διαδραστικό τρόπο στον κόσμο των πολιτισμικών αγαθών. Το αμείωτο ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων που προέκυψαν μετά το πέρας της επίσκεψης, αναδεικνύουν την ανάγκη για εμπλοκή σε αντίστοιχες δράσεις που σκοπό έχουν την επαφή των συμμετεχόντων με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.