Κύριο περιεχόμενο

Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 

Συμμετέχοντας για ένατη συνεχή χρονιά στην πρωτοβουλία «Οκτώβριος – Μήνας ευαισθητοποίησης για την τέχνη πέρα από την όραση», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πρότεινε στα μέλη και τους εξυπηρετούμενους του Φάρου Τυφλών Ελλάδας καθώς και σε μέλη άλλων σωματείων Τυφλών, την συμμετοχή στο πρόγραμμα με θέμα «Αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο».

Για τον σκοπό αυτό την Δευτέρα 20/10/2014 μια 15μελής ομάδα ατόμων με προβλήματα όρασης εξυπηρετούμενων του Φάρου Τυφλών Ελλάδας, μαζί με τους συνοδούς τους επισκέφτηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και απήλαυσαν μια ειδική ξενάγηση από την αρχαιολόγο και υπεύθυνη του προγράμματος, κα. Σελέκου.

Η επίσκεψη περιελάβανε συζήτηση σε κύκλο, κατά την διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να αγγίξουν ακριβή αντίγραφα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων όπως π.χ. λύρα, τύμπανο, σείστρο, αυλό, κύμβαλα κ.α. καθώς και πήλινα αγγεία με σχετικές παραστάσεις και ειδώλια που κρατούν μουσικά όργανα. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εξαιρετική αρχαία ελληνική μουσική από τον μουσικοσυνθέτη Νίκο Ξανθούλη με την βοήθεια αρχαίας ανακατασκευασμένης λύρας και να περιηγηθούν στο τέλος στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου αγγίζοντας επιλεγμένα γλυπτά.

Η συνολική παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος υπήρξε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και απέσπασε θετικά σχόλια καθώς και την ενεργό συμμετοχή της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων. Αναμφισβήτητα τέτοιες δράσεις αξίζει να αναπτύσσονται, καθώς συμβάλλουν στην ισότιμη πρόσβαση στην γνώση και τον πολιτισμό και ενισχύουν το αίσθημα της συμμετοχής και αλληλεπίδρασης.