Κύριο περιεχόμενο

Επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη

Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ, μια ομάδα 15 ατόμων εξυπηρετούμενοι του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, μαζί με τους συνοδούς τους, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, με τη βοήθεια υπεύθυνων ξεναγών του Μουσείου, να ταξιδέψουν απτικά και ακουστικά πίσω στον χρόνο, στην εποχή της αρχαίας Αθήνας και να ενημερωθούν για όλη την τελετουργική διαδικασία του γάμου. Για τα ήθη που απέκλειαν τη νύφη από την επιλογή συζύγου, για την ηλικία όπου το ζευγάρι παντρεύονταν, για τα έθιμα που τηρούνταν και περιλάμβαναν χρονικά το πριν και το μετά από ένα γάμο, το λουτρό που έπρεπε να πάρει η νύφη για να «εξαγνιστεί» πριν τον γάμο, αλλά και τις ενδυμασίες που επέλεγαν για εκείνη την ξεχωριστή ημέρα.                                         

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ψηλάφισαν αυθεντικά εκθέματα του Μουσείου, όπως τη λουτροφόρο που μετέφερε η νύφη το νερό για το λουτρό της πριν τον γάμο, τέσσερα είδη στεφάνων γάμου που φορούσε το ζευγάρι, καθώς και ένα παραδοσιακό νυφικό που φορούσαν οι νύφες στη Ρόδο.

Τέλος, ακολούθησε αφήγηση από ερασιτέχνη ηθοποιό, συνεργάτη του Μουσείου, ενός αποσπάσματος από «το Γάμο του Καραχμέτη» του Παπαδιαμάντη που πραγματεύεται το γάμο και τους ρόλους των συζύγων, καθώς και τη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή.

Η δράση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες όλων προς τους ξεναγούς, για την άρτια οργανωμένη παρουσίαση του προγράμματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζονται οι γνώσεις και οι εμπειρίες των συμμετεχόντων και ενισχύεται η κοινωνική τους αλληλεπίδραση.