Κύριο περιεχόμενο

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχοντας για όγδοη συνεχή χρονιά στην πρωτοβουλία «Οκτώβριος – Μήνας ευαισθητοποίησης για τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα», πρότεινε στους εξυπηρετούμενους του Φάρου Τυφλών Ελλάδας ξενάγηση στην Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας του Μουσείου, με θέμα «Η τέχνη του πηλού στην αρχαιότητα».

  Για τον σκοπό αυτό στις 21 Οκτωβρίου 2013 ημέρα Τετάρτη, μια 10μελης ομάδα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος με τους  συνοδούς τους παρακολούθησαν ειδικά διαμορφωμένη ξενάγηση κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε αρκετές από τις αίθουσες του Μουσείου και να γνωρίσουν ακριβή αντίγραφα αρχαίων πήλινων αντικειμένων (αγγείων, ειδωλίων, παιχνιδιών κ.α.) αλλά και πρωτότυπα εκθέματα μέσω της απτικής επαφής.

    Σκοπός της δράσης που έλαβε χώρα σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο εντός του Μουσείου ήταν να προωθηθεί «η τέχνη πέρα από την όραση» και να γίνουν τα πολιτιστικά αγαθά προσβάσιμα στα άτομα με πρόβλημα όρασης. Τα οφέλη μιας τέτοιας δράσης είναι πολλαπλά αφού ενθαρρύνεται η δημιουργία νοητών εικόνων, η ανάπτυξη απτικών δεξιοτήτων, η καλλιέργεια κριτικής ικανότητας καθώς επίσης και η επαφή με ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα.

  Μετά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τους συμμετέχοντες ξενάγηση ακολούθησε καφές και συζήτηση στον «Κήπο του Μουσείου» λίγα μόλις μέτρα από το κεντρικό κτήριο, κάτω από τη δροσερή σκιά των δέντρων, μια ιδιαίτερα ζεστή και ηλιόλουστη ημέρα.

 

  Τα συναισθήματα που αποκόμισαν οι παρευρισκόμενοι ήταν πολύ θετικά κατά γενική ομολογία. Ο ενθουσιασμός και το αμείωτο ενδιαφέρον όλων σε συνδυασμό με την διάθεση για ενεργό συμμετοχή στα διαδραστικά σημεία της γνωριμίας με την «τέχνη του πηλού στην αρχαιότητα», δικαίωσαν αδιαμφισβήτητα τον θεσμό και γέννησαν την επιθυμία για περαιτέρω συμμετοχή σε ανάλογες δράσεις.  

  

 

Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας ΦΤΕ

Καραμιχαλάκου Δώρα

Βαγενά Χριστίνα