Κύριο περιεχόμενο

 

Επίσκεψη στην εγκατάσταση Dialogue in the Dark

Tην Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην εγκατάσταση  «Dialogue in the Dark» του θεάτρου Badminton, ένα πρωτοποριακό δρώμενο στο οποίο αντιστρέφονται οι ρόλοι: οδηγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνοδεύουν μια ομάδα επισκεπτών σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Η ξενάγηση απευθυνόταν αποκλειστικά σε βλέποντα μέλη οικογένειας και συγγενείς ατόμων με πρόβλημα όρασης με στόχο την βιωματική εμπειρία της απώλειας της όρασης και πραγματοποιήθηκε από έμπειρο τυφλό ξεναγό της εγκατάστασης. Συμμετείχαν συνολικά 11 άτομα όπου είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης, για 80 περίπου λεπτά. Η περιήγηση διαδραματίστηκε στο σκοτάδι με τους συμμετέχοντες να ξεναγούνται σ’ έναν κόσμο χωρίς φως, βασιζόμενοι μόνο στους ήχους, τη θερμοκρασία, την αφή και κυρίως στον τυφλό οδηγό-ξεναγό, ο οποίος «γίνεται» τα μάτια τους.

Όσοι συγγενείς τόλμησαν να συμμετέχουν, κατά τα λεγόμενά τους, έζησαν μια μοναδική βιωματική εμπειρία ζωής που άλλαξε ολοκληρωτικά την κοσμοθεωρία τους καθώς και την αντίληψη που μέχρι πρότινος είχαν σε σχέση με την τυφλότητα. 

«Η δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του  άξονα «Πρόγραμμα Απασχόλησης και Ελεύθερου Χρόνου» 

του Προγράμματος Κοινωνικής Μέριμνας προς Ευάλωτες Ομάδες Τυφλών με την στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ.Λάτση»