Κύριο περιεχόμενο

 

Μουσείο Τραπέζης Ελλάδος

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Τραπέζης Ελλάδος από μια ομάδα 15 εξυπηρετούμενων του Φάρου Τυφλών Ελλάδος (άτομα με πρόβλημα όρασης και τους συνοδούς τους).

Μέσα από την μοναδική ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε από έμπειρο προσωπικό του Μουσείου, οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν την σύγχρονη νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδος, από το σχεδιασμό και την εφαρμογή του πρώτου νεοελληνικού νομισματικού συστήματος το 1828 έως τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ, με την ένταξη της Ελλάδος σε αυτήν και την εισαγωγή του ευρώ. Οι συμμετέχοντες είχαν ωστόσο την δυνατότητα να ξεναγηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσω απτικής διαδρομής, μέσω στηλών ήχου καθώς και επιγραφών σε γραφή braille. Ακολουθώντας το νήμα της παρουσίασης, αναζήτησαν τις ρίζες του χρήματος στους αρχαίους χρόνους, παρακολούθησαν την εισαγωγή και καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής, έμαθαν για τη νομισματική πολιτική της χώρας, καθώς και για την εξέλιξη του θεσμού των κεντρικών τραπεζών και  την πορεία προς την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση.

Τα εκθέματα περιελάμβαναν αντικείμενα από τις συλλογές της Τράπεζας και λειτούργησαν ως απτικά ερεθίσματα για την κατανόηση της διαδικασίας, του σχεδιασμού και παραγωγής των τραπεζογραμματίων και νομισμάτων του νεότερου ελληνικού κράτους.

Με μία σειρά ειδικά σχεδιασμένων εφαρμογών πολυμέσων δια δραστικού χαρακτήρα και με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων μουσειολογικών πρακτικών, η επίσκεψη μετατράπηκε σε μία συνδυαστική εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας.

Η δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του άξονα «Πρόγραμμα απασχόλησης και ελεύθερου χρόνου» του Προγράμματος Κοινωνικής Μέριμνας προς ευάλωτες ομάδες τυφλών με την στήριξη του κοινωφελούς ιδρύματος Ιωάννη Σ.Λάτση.