Κύριο περιεχόμενο

Συμμετοχή του Φ.Τ.Ε. στο Επιστημονικό Συνέδριο

«Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης».

 Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος είχε την τιμή να παρευρεθεί στο επιστημονικό συνέδριο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, με θέμα «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης». Κατά την έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Στρατηγάκη Μαρία και η Πρόεδρος Κ.Υ.Α.Δ.Α. Κατσούλη Ελένη.

Στην Πρώτη Συνεδρία παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι θεσμοί και οι πολιτικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης στην Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα, το καθεστώς στέγασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παροχή κοινωνικής στέγασης και οι Εθνικές Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, τα εφαρμοσμένα μοντέλα, οι τάσεις και οι  στρατηγικές, καθώς και τα πορίσματα του Προγράμματος του Κ.Υ.Α.Δ.Α. «Γνωρίζοντας τους άστεγους στην πόλη της Αθήνας».

Η δεύτερη συνεδρία αφορούσε στην ανάπτυξη νέων πολιτικών καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης στην Ελλάδα, όπου αναλύθηκαν εκτενέστερα τα επιμέρους θέματα, το κοινωνικό προφίλ της αστεγίας, οι προκλήσεις ανάπτυξης μίας Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και καταπολέμηση του κινδύνου της έλλειψης στέγης καθώς και διάφορα ζητήματα ανάπτυξης μίας Στρατηγικής για την Κοινωνική Κατοικία.

Το συνέδριο έκλεισε με συζήτηση εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τις πολιτικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης και διανεμήθηκε ενημερωτικό έντυπο υλικό του προγράμματος Κοινωνική Αλληλεγγύη και Υγεία του Δήμου Αθηναίων, με στοιχεία επικοινωνίας των φορέων του προγράμματος που λειτουργούν   για την στήριξη των ευπαθών ομάδων της πόλης, όπως Άστεγοι, οικογένειες με πρόβλημα στέγης, άποροι, άτομα που αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, μητέρες μονογονεϊκής οικογένειας, γυναίκες θύματα βίας ή που υφίστανται διακρίσεις, άτομα άνω των 65 ετών χωρίς σύνταξη, άτομα στην Τρίτη ηλικία, ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του ΟΓΑ, επαναπατριζόμενους ομογενείς και άτομα με αναπηρία. Στην συνέχεια παραθέτουμε την ιστοσελίδα του προγράμματος με τα τμήματα και τις υπηρεσίες για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

https://www.cityofathens.gr/ypiresies/dioikitikes-koinonikes-ypiresies/dieythynsi-koinonikis-alilegiis-ygeias.