Κύριο περιεχόμενο

 Μονοήμερη εκδρομή στην Πάτρα

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016, ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή στην Πάτρα. Η αναχώρηση έγινε το πρωί από το Φάρο Τυφλών και οι συμμετέχοντες (άτομα με προβλήματα όρασης) ήταν 46.

Η Πάτρα (αρχαία ελληνικά: Πάτραι) είναι πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και το πολεοδομικό της συγκρότημα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα με πληθυσμό 213.984 κατοίκους.

Η πρώτη στάση έγινε στο οινοποιείο Αχάια Κλάους, που είναι το παλαιότερο της Ελλάδας. Η Αχάια Κλάους με το πέρασμα των χρόνων έχει τιμηθεί με 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά μετάλλια, 38 αργυρά και 32 διπλώματα. Εκεί μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στους χώρους του οινοποιείου η κυρία Μαρία Αγγελοπούλου. Η ξενάγηση ήταν ευχάριστη. Μάθαμε για τον τρόπο παραγωγής της Μαυροδάφνης καθώς και για την ιστορία του οινοποιείου. Στο τέλος μας δόθηκε η δυνατότητα να δοκιμάσουμε Μαυροδάφνη τριετούς ωρίμανσης φτιαγμένη με βάση το συνταγολόγιο του Γουσταύου Κλάους, του ιδρυτή του οινοποιείου.

Ύστερα επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Πατρών που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Πάτρας. Η κατασκευή της βυζαντινού ρυθμού εκκλησίας ξεκίνησε το 1908 και εγκαινιάστηκε 66 χρόνια αργότερα, το 1974. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ελλάδα και η τρίτη μεγαλύτερη βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια, μετά τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και τον Καθεδρικό Ναό Αλεξάντρ Νέφσκυ στη Σόφια.

Μετά το προσκύνημα μάς παραχωρήθηκε γεύμα από το εστιατόριο Μεζεδοτεχνείον στον πεζόδρομο της οδού τριών Ναυάρχων, όπου η εξυπηρέτηση και η ποιότητα του φαγητού ήταν άψογη. Έπειτα ήρθε η ώρα για την επιστροφή μας στην Αθήνα.

Η εκδρομή απέσπασε πολύ καλές εντυπώσεις και οι συμμετέχοντες καθώς και οι συνοδοί τους έμειναν ενθουσιασμένοι από τα μέρη που επισκεφθήκαμε.