Κύριο περιεχόμενο

 

Eκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος,  στο πλαίσιο της μοναδικής συνεργασίας τους για το έργο «Αγγίζουμε την Ιστορία!» (“ATouchofHistory!”) με συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μέσω του CulturalHeritagewithoutBordersBosnia & Herzegovina/BalkanMuseumNetwork, υλοποίησαν  το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, μια σπουδαία εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και είχε ως στόχο όχι μόνο την αναφορά στην σπουδαιότητα του λευκού μπαστουνιού και της γραφής Braille, αλλά και γενικότερα στις ανάγκες για ανάπτυξη καλών πρακτικών για την ισότιμη πρόσβαση των τυφλών και μερικώς βλεπόντων στον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όχι μόνο.

Από πλευράς του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου τοποθετήθηκαν ο κύριος Μαζαράκης-Αινιάν, Επιμελητής συλλογών και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων ΕΙΜ, η  κυρία Καλαϊντζή, Επιμελήτρια ΕΙΜ και συνεργάτιδα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η κα Σταματέλου,  εταίρος του ΕΙΜ και μέλος του Balkan Museum Network, ενώ από πλευράς του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, ο κος Μπασιάς, Πρόεδρος του Δ.Σ, η κυρία Ρουκουτάκη, Αντιπρόεδρος Α΄ και υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων, η κυρία Χριστοδούλου, μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου του Φορέα και η κυρία Γκίκα, Οδηγός σε έργα τέχνης για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Ακολούθησε ψυχαγωγικό πρόγραμμα, με την μοναδική παρουσίαση χορών της Ηπείρου από την Ομάδα παραδοσιακών χορών του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος και την συγκινητική εκτέλεση μουσικών κομματιών από τη Μικτή Πολυφωνική χορωδία «Μελωδοί» του μαέστρου και ερμηνευτή κ. Σωτήρη Δογάνη.

Την εκδήλωση, πέρα από το ευρύ κοινό, τίμησαν με την παρουσία τους και η Γενική Γραμματέας του Φορέα, κα Κατσαρού, ο Αντιπρόεδρος Β΄, κος Ζάκκας, η Ταμίας, κα Στρατηγάκου και το μέλος, κα Μαλεζά, καθώς και λοιπές, εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτιστικό και πολιτικό κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρονται η περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής για θέματα πολιτών με Αναπηρία, κα Τσαβαλιά και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κος Θεωνάς.

Η όλη δράση στέφθηκε με επιτυχία και ανέδειξε την ανάγκη για ακόμα περισσότερες ανάλογες συνεργατικές προσπάθειες, με σπουδαίο κοινωνικό και πολιτιστικό αντίκρυσμα.