Κύριο περιεχόμενο

 Ροδόκηπος – Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού  

 

Την Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε από τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας ημερήσια εκδρομή στον μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα Ροδόκηπο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου.Ο Κύπριος Δαμιανός Κωνσταντίνου δημιούργησε το 1999 το Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Μέσα σ' ένα υπέροχο πευκόδασος που αγναντεύει τον Κορινθιακό, έστησε ένα μικρό χωριό, που δίνει αφορμή για εκδρομή με πολιτιστικό αλλά και φυσιολατρικό χαρακτήρα.

Οι συμμετέχοντες της εκδρομής, 53 στο σύνολό τους (άτομα με πρόβλημα όρασης και οι συνοδοί τους) αρχικά φιλοξενήθηκαν στο υπαίθριο αναψυκτήριο του Ιδρύματος όπου και γεύτηκαν τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά με ροδόνερο συνδυάζοντας τον με έναν ζεστό καφέ. Εκεί υπήρξε η δυνατότητα αγοράς ροδόνερου σε μπουκαλάκι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν άρωμα στα γλυκά είτε σαν καλλυντικό προσώπου.  

Αμέσως μετά ακολούθησε ειδική ξενάγηση στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας του Ιδρύματος, όπου εκεί οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να ψηλαφήσουν γλυπτά, σχετιζόμενα με διάφορες θεματικές ενότητες και περιόδους της αρχαιότητος, κάνοντας έτσι ένα νοερό ταξίδι στην αρχαία ελληνική ιστορία. Στην συνέχεια υπήρξε περιήγηση σε μια πανέμορφη, μεγάλη, ελικοειδή έκταση όπου φιλοξενούνται 700 και πλέον είδηρόδων, σπάνια και μη.Από το ρόδο της Κνωσού μέχρι και τριαντάφυλλα από όλα τα μέρη του κόσμου, την Περσία, την Ινδία, την Κίνα και άλλες χώρες. Ανάμεσα τους και η πολύ σπάνια Κινέζικη ποικιλία  R. Chinensis Viridiflora με πράσινα τριαντάφυλλα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν από τον εξαιρετικό ξεναγό του ροδόκηπου τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ρόδων, να αγγίξουν τα πολύχρωμα τριαντάφυλλα και να μυρίσουν τις ξεχωριστές τους ευωδίες.    

Ένα ξεχωριστό σημείο της επίσκεψής στον ροδόκηπο για την ομάδα εκδρομέων αποτέλεσε η στάση που έγινε στο παρεκκλήσι του Αγ.Παντελεήμονα, το οποίο βρισκόμενο δίπλα σε λίμνη, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ψυχικής ανάτασης και εναρμόνισης με τη φύση .

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης στον Ροδόκηπο, η ομάδα των εκδρομέων αναχώρησε με κατεύθυνση το Λουτράκι, την πιο φημισμένη και τουριστική περιοχή του Νομού Κορινθίας. Εκεί οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν κατά μήκος της 3,5 χιλιομέτρων κοσμοπολίτικης παραλίας Λουτρακίου και να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά εστιατόρια και καφετέριες για να  γευματίσουν και να απολαύσουν τον καφέ τους.

Μετά την ολοκλήρωση του μεσημεριανού φαγητού και καφέ, η ομάδα αναχωρεί επιστρέφοντας στην Αθήνα με τις καλύτερες των εντυπώσεων  τόσο για τον κατά γενική ομολογία μαγευτικό ροδόκηπο και την εξαιρετική εμπειρία ξενάγησης στο Ίδρυμα, όσο και για την όμορφη πόλη του Λουτρακίου.

Καραμιχαλάκου Δώρα
Κοινωνική Λειτουργός ΦΤΕ