Κύριο περιεχόμενο

Η επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Very Special Arts Hellas), στα πλαίσια του προγράμματος Επισκέψεων-Ξεναγήσεων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2013 επίσκεψη στο «Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη» στην Πλάκα.

Στην δράση συμμετείχαν δεκαπέντε άτομα με πρόβλημα όρασης, εξυπηρετούμενα μέλη του Φ.Τ.Ε. και επτά εθελοντές συνοδοί. Κατά την διάρκεια της ξενάγησης  όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε απτική και ακουστική επαφή με μουσικά όργανα που σώζονται από τον 18ο αιώνα έως τις μέρες μας,  να ταξινομήσουν χρονολογικά τα εκθέματα και να ακούσουν τον ήχο που παράγουν είτε ζωντανά, είτε μέσω ηχογραφημένου υλικού.

Το «Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη» εκτός από την πλούσια συλλογή σε εκθέματα και φωτογραφικό υλικό παρείχε επίσης τη δυνατότητα στην ομάδα επισκεπτών, μέσω ακουστικών μηχανημάτων να ακούσουν ολόκληρες μουσικές φράσεις ή τραγούδια συγκεκριμένων οργάνων, καθιστώντας το  προσαρμοσμένο και ανταποκρινόμενο πλήρως στις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς προσφέρει την κατάλληλη προσβασιμότητα για μία πραγματικά ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία.

Κοινωνική Λειτουργός- Καραμιχαλάκου Δώρα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Βαγενά Χριστίνα