Κύριο περιεχόμενο

 

 Δελτία Τύπου &
ανακοινώσεις

 
 

13/02/2018

Συμμετοχή εκπροσώπων του ΦΤΕ ΚΕ.ΦΙ.ΑΠ. Ν. Ευβοίας

 

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30, εκπρόσωποι του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, θα παραστούν στοΚΕ.ΦΙ.ΑΠ. Ν. Ευβοίας στην Νέα Αρτάκη σε συνέχεια τιμητικής πρόσκλησης από Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών, προκειμένου να υλοποιήσουν ενημερωτική-επιμορφωτική δράση σχετικά με την αναπηρία της τυφλότητας, το έργο του Φορέα και του Μουσείου Αφής.

Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εξωτερικών δράσεων ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της μαθητιώσας, αλλά και ευρύτερης κοινότητας που με κάθε ευκαιρία αναπτύσσει ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος και αποδέκτες θα είναι μαθητές δημοτικού, καθώς και ενήλικα άτομα με αναπηρίες.  

Κατά την παρουσίαση το κοινό θα ενημερωθεί για την εν λόγω αναπηρία, τις αντικειμενικές δυσκολίες που αυτή συνεπάγεται, την σπουδαιότητα του λευκού μπαστουνιού και βασικές τεχνικές βλέποντα συνοδού, την γραφή Braille, καθώς και την αναγκαιότητα δημιουργίας ίσων ευκαιριών για πλήρη ένταξη των μη βλεπόντων στην κοινωνία, κάτι που υπηρετεί τόσα χρόνια ο Φάρος Τυφλών μέσω των υπηρεσιών και προγραμμάτων του και  φυσικά του Μουσείου Αφής.

 

 

11/02/2018

ΕΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

ΣΤΟ ΔΙΕΚ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα κατάρτισης του ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής για άτομα με προβλήματα όρασης στην Αθήνα στις παρακάτω ειδικότητες:

·       Τηλεφωνητών

·       Απομαγνητoφωνητών συνομιλιών – πρακτικών

·       Ξεναγών σε μουσεία και αρχαιολογικούς- πολιτιστικούς χώρους

καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018, στο Κ.Ε.Α.Τ.: Ελ. Βενιζέλου 210, Καλλιθέα. τηλ.2109578090 καν Λάζου.

 

01/02/2018

Εκπαίδευση γυναικών με αναπηρία όρασης σε ένα νέο επάγγελμα

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και ώρα 10.00, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ συνάντηση για ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα Discovering Hands που στόχο έχει

την εκπαίδευση γυναικών με αναπηρία όρασης σε ένα νέο επάγγελμα, αυτό του ιατρικού απτικού εξεταστή (ψηλαφίστριας μαστού).

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί από τον Γερμανό γυναικολόγο FrankHoffman, και απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες με αναπηρία όρασης, οι οποίες εξαιτίας των ιδιαίτερα ανεπτυγμένων αισθητηριακών τους ικανοτήτων, μπορούν να ανιχνεύσουν τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του μαστού.

Στη συνάντηση αυτή θα διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν ενδιαφερόμενες για τη λειτουργία στην Ελλάδα σχετικού σεμιναρίου εννεάμηνης διάρκειας, το οποίο θα πιστοποιείται από αντιπροσώπους του Γερμανού ιδρυτή της ειδικότητας αυτής.

Καλούνται όλες οι ενδιαφερόμενες με αναπηρία όρασης να παρευρεθούν στη συνάντηση προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το επάγγελμα του ιατρικού απτικού εξεταστή.

Η συνάντηση συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος (Φ.T.Ε.).

 

28/01/2018

Μονοήμερη εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος σας ανακοινώνει την διοργάνωση μονοήμερης εκδρομής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, στην Θήβα Βοιωτίας την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει ξενάγηση στην έκθεση του  Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι προσβάσιμη από επισκέπτες με προβλήματα όρασης και να καλύπτει τις επιθυμίες ενός πολυδιάστατου κοινού με διαφορετικές απαιτήσεις. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν απτικά και διαχρονικά στη μακραίωνη ιστορία της Βοιωτίας μέσα από χαρακτηριστικά ευρήματα, ψηφιακές εφαρμογές, εποπτικό υλικό, αναπαραστάσεις αλλά και τα ίδια τα μνημεία, όπως ο πύργος και τα αρχιτεκτονήματα στα θεμέλια του κτιρίου.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μεσημεριανό γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής.

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στην Κ.Υ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

 Κόστος συμμετοχής ανα άτομο : 12 ευρώ (απαραίτητη η προπληρωμή του αντιτίμου έως τις 20/2 στην Κ.Υ. ΦΤΕ) .

Ώρα αναχώρησης : 9:00 π.μ.


 

23/01/2018

Τελετή παράδοσης ΣΚΥΛΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η τελετή παράδοσης του 9ου ΣΚΥΛΟΥ ΟΔΗΓΟΥ «Ρέα», από το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος. Η παράδοση του, απετέλεσε ομολογουμένως ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, καθώς συνιστά ολοκλήρωση για άλλη μια φορά του σπουδαίου έργου του κέντρου, προς όφελος ακόμη ενός ατόμου με οπτική αναπηρία για μία καλύτερη καθημερινότητα, αυτόνομη και με ασφάλεια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της Φιλοζωικής ταινίας Re-Action,  άγγιξε όλους τους παρευρισκόμενους, περνώντας βαθιά μηνύματα, αφενός ευαισθητοποίησης προς τα αδέσποτα ζώα και αφετέρου ωφελιμότητας και θετικής επενέργειας αυτών στον άνθρωπο. Τέτοιες πρωτοβουλίες καλλιτεχνικού-κοινωνικού περιεχομένου, αποτελούν άψογη ευκαιρία προαγωγής του πολιτισμού και της κοινωνικής ευαισθησίας και αξίζουν συγχαρητηρίων.

Η όλη διοργάνωση ήταν άψογη και υπήρξε αθρόα προσέλευση, ενώ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, παρέστησαν η Αντιπρόεδρος Α, κα Ρουκουτάκη Γωγώ, η Γενική Γραμματέας,  κα Κατσαρού Δήμητρα και το μέλος, κα Μαλεζά Όλγα.

Συγχαίρουμε το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος για το μοναδικό κοινωνικό του έργο.

 

20/01/2018

Η Θεατρική Ομάδα του «ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ στο  2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ  Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ηρακλείου Κρήτης

την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 ώρα 21:30

 Θα παρουσιάσει 2 μονόπρακτα του Τένεσση Ουίλιαμς,

«Το πορτρέτο μιας Μαντόννας» και «Η Λαίδη Φθειροζόλ» & το «Αυγό» του Μπουρσελά

 στο κινηματοθέατρο Αστόριαπλατεία Ελευθερίας & Ιδομενέως
Ηράκλειο Κρήτης

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Φάρου Τυφλών της  Ελλάδος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007 και αποτελείται αμιγώς από τυφλούς ενήλικες με αγάπη στην θεατρική τέχνη. Έχει στο ενεργητικό του αξιόλογες παραστάσεις, καθώς έχει ανεβάσει αποσπάσματα από κλασικά έργα όπως «Ο Φιλάργυρος» και «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου,  «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρτο ντε Φίλιππο, ο μονόλογος «Γύρισα σπίτι» του Ντάριο Φο, «Τρόμος  και Αθλιότητα του Γ’ Ράιχ» Μπέρτολ Μπρέχτ και άλλα πολλά.

Η Θεατρική Ομάδα με πολύ κέφι και μεράκι, απέδειξε ότι έχει την δυναμική για ποιότητα και μόνον ανοδική μπορεί να είναι η πορεία της στα καλλιτεχνικά δρώμενα του χώρου αυτού!

Έχει δώσει παραστάσεις τόσο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος όσο και στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, στον Βόλο κατόπιν πρόσκλησης από το Σωματείο Μάγνητες Τυφλοί, στον αύλειο χώρο της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών στην Πλάκα, ενώ φιλοδοξεί να παρουσιάσει το έργο της στο ευρύ κοινό αποδεχόμενη προσκλήσεις Πολιτιστικών και Δημοτικών φορέων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή κυρίως για τα μέλη της ομάδας μας, που ως ερασιτέχνες της θεατρικής  τέχνης προσεγγίζουν και βιώνουν μέσα από την διαφορετικότητά τους δημιουργικές εμπειρίες, που τις αποδίδουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Σας περιμένουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την θεατρική ομάδα μπορείτε να επικοινωνείτε  με την Υπεύθυνη Πολιτιστικών και μέλος της θεατρικής ομάδας κα Γεωργία Ρουκουτάκη στο 6945373081.

 

 

16/01/2018

Εθελοντική αιμοδοσία

Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018 , σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία από τις 9:30π.μ. έως τις 12:30μ.μ. στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Κοινωνική Υπηρεσία του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος στο τηλέφωνο 210 9415222.

 10/01/2018

Εκδήλωση του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος για την παράδοση του 9ου Σκύλου Οδηγού, της ΡΕΑ

 Προβολή της πρώτης Μη εμπορικής ταινίας Re-Action
  Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

 στο θέατρο, στις 20:00

  Είσοδος ελεύθερη

 

Η πρώτη Μη εμπορική ταινία Re-Action, η οποία αγκαλιάστηκε από το κοινό με μεγάλο ενθουσιασμό, θα προβληθεί στο θέατρο του ΙΜΚ στο πλαίσιο της Εκδήλωσης του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος για την παράδοση του 9ου ΣΚΥΛΟΥ ΟΔΗΓΟΥ του Κέντρου,  της αγαπημένης όλων των θεατών, της ΡΕΑ.

Η ΡΕΑ, συμπρωταγωνίστρια της σκυλίτσας ROXY στην ταινία, έχοντας τελειώσει

την εκπαίδευσή της στα χέρια της εκπαιδεύτριάς της, έφτασε η ώρα να παραδοθεί ως μία Σκύλος Οδηγός που θα προσφέρει τις γνώσεις της σε ένα άτομο με οπτική αναπηρία για μία καλύτερη καθημερινότητα, αυτόνομη και με ασφάλεια.

Η ταινία

Το σενάριο της φιλοζωικής ΜΗ εμπορικής ταινίας Re-Action υπογράφεται από τους Αλέξανδρο Κατσάρη  και Αρτέμη Σαμοθράκη. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Αρτέμης Σαμοθράκης.

Η ταινία διαπραγματεύεται την επιρροή που έχουν τα σκυλιά  στον άνθρωπο και τα συναισθήματα που προκαλούνται μέσα από την πολύτιμη σχέση που αναπτύσσεται.

Συμμετέχουν: Τάνια Τρύπη,Ντίνος Καρύδης. Συμπρωταγωνιστούν:Γιάννα Ζιάννη Θοδωρής Ανθόπουλος,  Γρηγορία Αυγερινοπούλου,  Τζένη Καζάκου  Δημήτρης Παπαδάκης  και σε ρόλο guest εμφανίζονται:  Άννα Αδριανού,  Τζόυς Ευείδη,  Άννα Κουρή ,Δημήτρης Μηλιόγλου , Γιώργος Μαυρίδης, και πάρα πολλοί άλλοι.

Η ταινία τελεί υπό την Αιγίδα της Unesco Πειραιώς & Νήσων, του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ΠΦΠΟ, &  του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειο»

Περίληψη ταινίας

Η Έλενα Βρανά, διάσημη ηθοποιός, ζει με τον καταθλιπτικό πάτερα της και το γιο της που είναι παιδί με ειδικές ανάγκες και αποφασίζει να υιοθετήσει ένα αδέσποτο σκυλάκι.

Άραγε, η σκυλίτσα αυτή θα ασκήσει ευεργετική δράση τόσο στην ίδια όσο και στον πατέρα της; Το ανάπηρο παιδί της θα αντιδράσει θετικά και ευεργετικά στη παρουσία του σκύλου;Πως ένας σκύλος οδηγός θα αλλάξει την ζωή ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης;

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Διάρκεια ταινίας: 1.30 ώρα. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η παράδοση του Σκύλου Οδηγού ΡΕΑ στην Χειρίστριά της για να ξεκινήσουν την πολύτιμη συνεργασία τους.

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα έναρξης 20:00, ώρα προσέλευσης 19:30

Οι  κρατήσεις θέσεων θα γίνουν τηλεφωνικά στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τηλ 210 3418579

Α Επίσημο τρέιλερ ταινίας:

https://www.youtube.com/watch?v=qV4HOTKEXXw

PromovideoΙδρυμαΜιχάληςΚακογιάννης

https://www.youtube.com/watch?v=9BU_0wMfd0Q&feature=youtu.be

Πληροφορίες : Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» - Τηλ. 210-5200140 & 6932414189

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Τηλ. 210 3418579

ΕΛΛΗΝΙΚΟ   ΚΕΝΤΡΟ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ   ΚΑΙ   ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ   ΣΚΥΛΩΝ   ΟΔΗΓΩΝ   ΚΑΙΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΑΜΕΑ

«ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρεία  με Εταίρους :   Tο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), την  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), την  Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (E.O.T.), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Π.Σ.Τ.), τον  Φάρο Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε), την Πανελλήνια ΕνωσηΑμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α) και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ)

Βερανζέρου 31, 104 32 Αθήνα Τηλ.: 210 52 00140 – 6932414189,  www.greekguidedogs.com,e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και

fb: Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος-GreekGuideDogs

4/12/2017


 

Ημερίδα

Βιβλιοθήκες, Αρχεία και Πνευματική Ιδιοκτησία

  Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος θα συμμετέχει στην Ημερίδα με τίτλο «Βιβλιοθήκες, Αρχεία και Πνευματική Ιδιοκτησία» που διοργανώνεται από τον ΟΠΙ, την Εθνική Βιβλιοθήκη και τον ΟΣΔΕΛ και θα πραγματοποιηθεί στις 14/12/2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  Ο πρόεδρος του Δ.Σ κύριος Εμμανουήλ Μπασιάς θα παρουσιάσει την ομιλία του με τίτλο «προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασία τυφλών».

Η ημερίδα θα έχει διάρκεια από τις 10.00 έως τις 4.30μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την γραμματεία του ΦΤΕ στο 210 9415222.

 

 

 

 29/11/2017


ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ
iDANCE

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

 

Πώς μπορούμε να κάνουμε τον πολιτισμό πιο προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία;

3 Δεκεμβρίου 2017| ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ
Ομιλίες | 12:00-14:15
Εργαστήρια | 15:00-17:00

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο του δικτύου iDance, που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου από τις 12:00 έως τις 17:00 την ημερίδα iDance σχετικά με την πρόσβαση στον πολιτισμό, την εκπαίδευση στον σύγχρονο χορό και τις ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης για καλλιτέχνες με αναπηρία, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ομιλητών. Η δράση απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο με και χωρίς αναπηρία

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα σε όλες τις παρουσιάσεις.

Η είσοδος στα εργαστήρια είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία (1) ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα της Στέγης Ωνάση στο ακόλουθο linkhttp://www.sgt.gr/gre/SPG2036/

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «SPECIALME, YOU, ALL»

 Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, θα συμμετέχει στην εκπαιδευτική δράση «SpecialMe, You, All» που θα πραγματοποιήσει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Πειραιά το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Η δράση θα λάβει χώρα μεταξύ των ωρών 11.00 π.μ και 14.00 μ.μ, στην κεντρική πλατεία του Πειραιά (πλατεία Κοραή) με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα ΑμεΑ.


 

Μουσικοθεατρική παράσταση

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»

 Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (VerySpecialArtsHellas), σας προσκαλεί στην καινούργια μουσικοθεατρική της παράσταση «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» σ’ ελεύθερη απόδοση του Δ. Κορομηλά.

  Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, ώρα: 10:00 π.μ.(παράσταση για γενικά και ειδικά σχολεία και φορείς) στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» – Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων (Τιμοκρέοντος 6α  - Νέος Κόσμος, πίσω από την εκκλησία του Αγ. Σώστη). Διάρκεια παράστασης: περίπου 90 λεπτά.

  Η ομάδα που λειτουργεί από το 1990, παρουσιάζει μουσικοθεατρικές παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν – θεατρικά και μουσικά – νέοι με νοητική υστέρηση και εθελοντές.

  Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλείστε να απευθύνεστε στην Κ.Υ. του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. Μέγιστη συμμετοχή ατόμων 15. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

27/11/2017

 ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΥΔΑΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

 Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή ειδικά σχεδιασμένων υπηρεσιών καθολικής προσβασιμότητας σε καταναλωτές με προβλήματα όρασης, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν αποστολή ειδικών αναγνώσιμων λογαριασμών (σε μορφή braille, μεγάλες γραμματοσειρές), αποστολή sms και ηλεκτρονική αλληλογραφία.  

Η ΕΥΔΑΠ αποτελεί πρωτοπόρα ΔΕΚΟ στην προσπάθεια εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης των μη βλεπόντων καταναλωτών στο λογαριασμό τους και σε άλλες υπηρεσίες για την ενημέρωσή τους, έχοντας ως σκοπό να αποτελέσει παράδειγμα μίμησης για την ανάληψη ανάλογων δράσεων και από άλλες ΔΕΚΟ.

Η εφαρμογή μελετήθηκε και σχεδιάστηκε από κοινού ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτής της κατηγορίας πολιτών, με σκοπό τη διευκόλυνση τους και τη δημιουργία συνθηκών αυτονομίας.

Όσοι ενδιαφέρονται για ένταξή τους στην ομάδα των καταναλωτών που επιθυμούν να  λαμβάνουν τους ειδικούς αναγνώσιμους λογαριασμούς, παρακαλούνται όπως απευθύνονται στο Εκτυπωτικό Τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (τηλ. επικοινωνίας: 210-9415222, υπεύθυνος κος Παπασταματίου Δημήτρης).

 

20/11/2017

Λειτουργία  γυμναστηρίου 1 Δεκεμβρίου 2017

 

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω του Διεθνούς τουρνουά ανδρών goalball«Ηφαιστιάδα» που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη, το Γυμναστήριο του φορέα θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή  1 Δεκεμβρίου 2017. Ο γυμναστής κος Σιζόπουλος θα συνοδεύσει τους αθλητές στους αγώνες, στους οποίους ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

 

 

 

 

12/11/2017

Εισαγωγή  ατόμων με αναπηρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 5%

 Οι εν λόγω υποψήφιοι καταθέτουν στις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές στην αποκλειστική προθεσμία από Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 έως και Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση (το έντυπο της αίτησης υπάρχει στην τελευταία σελίδα της εγκυκλίου και στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ http://www.minedu.gov.gr, στην ενότητα: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, υποενότητα: Υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις).

β) Ιατρικές γνωματεύσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο, οι οποίες φέρουν σφραγίδα από: i) Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή iii) Καθηγητή Πανεπιστημίου ή Αναπληρωτή Καθηγητή.

γ) Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

δ)  Απόφαση ΚΕΠΑ (με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%), (ΣΥΝ. ΠΙΝΑΚΑΣ: κωδ. 02)

ε) Όσοι από τους υποψήφιους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση προς τα ΚΕ.Π.Α. για έκδοση πιστοποιητικού ποσοστού αναπηρίας, αλλά δεν το έχουν αποκτήσει ακόμα, θα υποβάλουν προς τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων εμπρόθεσμη αίτηση με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Ταυτόχρονα, αντί για το πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας καταθέτουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86, στην οποία θα αναφέρουν ότι έχουν υποβάλει αίτηση προς τα ΚΕ.Π.Α. (σημειώνοντας τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους) και ότι θα προσκομίσουν το πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας, αμέσως μόλις το αποκτήσουν και πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλονται από τον ίδιο τον υποψήφιο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Επίσης, μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά. Το εμπρόθεσμο της αίτησης στην περίπτωση αυτή, κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης

 

 

 

31/10/2017

Εικόνες και Μνήμες του ΄40

 ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος θα έχει την τιμή και χαρά την Δευτέρα  6 Νοεμβρίου και ώρα 19.00μμ, να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του  μια εκδήλωση ιστορικού χαρακτήρα, που διοργανώνει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Εικόνες και Μνήμες του ΄40», που θα αποτελείται από το θεατρικό αναλόγιο και θεατρικό μονόπρακτο «ο Φανταράκος» του Αλέκου Σακελάριου, θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων     του Φορέα στο ισόγειο, επί της οδού Αθηνάς 17, στην Καλλιθέα.

 Υπεύθυνος για την σκηνοθεσία και την όλη επιμέλεια της εκδήλωσης είναι ο κος Γεώργιος Μπασιάκος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, μπορείτε να επικοινωνείτε  με την Γραμματεία στο 210-9415222 και την αντιπρόεδρο Δ.Σ κα Γεωργία Ρουκουτάκη στο 6945373081 .

Η είσοδος είναι δωρεάν και διατίθεται χώρος στάθμευσης

 

Ανακύκλωση χαρτιού

Σας ενμερώνουμε ότι ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος συμμετέχει στο Πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, με το σύνθημα «έλα στον κύκλο μας».

Στόχος του Προγράμματος η μείωση των απορριμμάτων και η καλλιέργεια της κουλτούρας της ανακύκλωσης, με την επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου χαρτιού για κοινωνικούς σκοπούς, όπως η εκτύπωση βιβλίων σε Braille κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν τοποθετηθεί χάρτινοι κάδοι «ΧΑΡΤΟΦΑΓΟΙ» στις εγκαταστάσεις του Φορέα. Παρακαλείσθε όλοι να βοηθήσετε στην προσπάθεια περισυλλογής χαρτιού, καθώς και να  επικοινωνείτε σε όλους την δυνατότητα συμβολής τους στην ανακύκλωση.

 

 

 

29/10/2017

Απτικές ξεναγήσεις στο Μουσείο Αφής

 Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος σε συνεργασία με τους αποφοίτους του ΙΕΚ τυφλών ξεναγών για το διάστημα Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2017, προτείνει στους επισκέπτες του δύο νέες θεματικές απτικές ξεναγήσεις με θέμα:

 • Ο κόσμος του Μουσείου Αφής

Μια γνωριμία με τη φιλοσοφία της Αφής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Μουσείου Αφής, μέσω διαφορετικών υλικών, εκμαγείων και επιλεγμένων αντικειμένων για απτική διερεύνηση και κατανόηση. Μία πρόταση για κάθε επισκέπτη που θέλει να προσεγγίσει τη μαγεία της τέχνης αγγίζοντας. (Ξεναγός: Κωνσταντίνος Κουτσουμπός)

 

 • Ένας περίπατος στο βράχο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για ένα αφηγηματικό ταξίδι που διηγείται και φωτίζει  την κοινωνική πολιτική και οικονομική ζωή του αρχαίου κόσμου. Οι  επισκέπτες  θα συναντήσουν όχι μόνο κτήρια και ναούς,  αλλά συναισθήματα και πάθη ανθρώπων που εκφράζονται μέσα από την αρχαία ελληνική τέχνη. Εκθέματα από το σπουδαίο μουσείο της ακρόπολης, όπως επίσης μακέτες του ιερού βράχου και του περίφημου ναού του Παρθενώνα αφηγούνται την ιστορία της αρχαίας πόλης μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών. (Ξεναγός: Μαριέττα Λάππα)

 

Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλο το ενήλικο κοινό και πραγματοποιούνται με προκαθορισμένη κράτηση.

Ημέρες διεξαγωγής: Δευτέρα εως Παρασκευή

Ώρες διεξαγωγής: 14:00, 15:00, 16:00

Διάρκεια προγράμματος:1 ώρα

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ραντεβού: 2 άτομα

Γενική είσοδος Μουσείου Αφής:2 ευρώ

Η είσοδος είναιΔΩΡΕΑΝ για επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Πληροφορίες και κρατήσεις: Αργυρώ Καραβίνου 210-9415222 ή  210-9415103


 

 

 Έρευνα για την ακουστική περιγραφή ταινιών για άτομα με προβλήματα όρασης

 Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα διδακτορικής διατριβής για την ακουστική περιγραφή ταινιών για άτομα με προβλήματα όρασης

Aγαπητοί συνάδελφοι,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της υποψήφιας διδάκτορος Ευαγγελίας Λιάκου του Ιονίου Πανεπιστημίου στο τμήμα μετάφρασης και διερμηνείας για διερεύνηση και καθορισμό κανόνων για την ακουστική περιγραφή ταινιών για άτομα με προβλήματα όρασης, οργανώνει την προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ και σας καλεί όσοι επιθυμείτε να πάρετε μέρος στην έρευνα, απαντώντας μετά το πέρας της προβολής σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Βασική προϋπόθεση για συμμετοχή στην έρευνα είναι οι μετέχοντες να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν εκ νέου την προβολή της ταινίας μετά από δύο περίπου μήνες με τροποποιημένη ακουστική περιγραφή, με βάση τις παρατηρήσεις του πρώτου ερωτηματολογίου και μετά τη δεύτερη προβολή θα απαντήσουν σε νέο ερωτηματολόγιο.

Συνάδελφοι, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ερευνητικές εργασίες είναι προς όφελος όλων μας και καλό θα είναι όσοι μπορούμε, να λάβουμε μέρος στην έρευνα, δεδομένου ότι –εκτός των άλλων– θα απολαύσουμε και ένα εξαιρετικό έργο.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το “Ταξίδι στη Μυτιλήνη” κυκλοφόρησε το 2010 σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου ενώ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ενδυματολογίας.

Ο Κώστας επιστρέφει στη γενέτειρά του, τη Μυτιλήνη, μετά από είκοσι χρόνια παραμονής του στο εξωτερικό. Μια υπόθεση κληρονομιάς τον οδηγεί πίσω στα μέρη των παιδικών του χρόνων, όπου συναντά παλιούς του γνώριμους . Μαζί με την επάνοδό του, επιστρέφουν όλες οι παιδικές του αναμνήσεις και τα τραύματα που έζησε, οδηγώντας τον να ερμηνεύσει και να τακτοποιήσει εκτός από τις πρακτικές και όλες του τις συναισθηματικά άλυτες υποθέσεις.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό δράμα, με έντονα συναισθηματικά στοιχεία. Το υπέροχο νησί της Λέσβου είναι το πλαίσιο και ο καμβάς όπου ζωγραφίζεται η ιστορία, μια νοσταλγική περιήγηση στο παρελθόν μέσα από τη ματιά του παρόντος.

Παίζουν οι: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Καταλειφός, Χρήστος Στέργιογλου, Υβόννη Μαλτέζου

Επιβάλλεται να δηλώσετε τη διαθεσιμότητά σας στη Γενική Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Βιβή Τσαβαλιά, στο 69 72 83 82 86, για να βεβαιωθούμε ότι συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ατόμων για τη διεξαγωγή της έρευνας έως τις 20 Νοεμβρίου 2017.

 

24/10/2017

Επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

 

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (VerySpecialArtsHellas), στα πλαίσια του προγράμματος Επισκέψεων-Ξεναγήσεων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους για το φθινόπωρο 2017 , σας ανακοινώνει την διοργάνωση  επίσκεψης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. .

 

Κατά την διάρκεια αυτής οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα συμμετοχής σε μια ευχάριστη και ουσιαστική μουσειακή εμπειρία που πραγματοποιείται μέσω θεματικά οργανωμένων ερμηνευτικών περιηγήσεων και περιλαμβάνει απτική επαφή των εκθεμάτων που φιλοξενούνται στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

 

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλείστε να απευθύνεστε στην Κ.Υ. του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. Μέγιστη συμμετοχή ατόμων 12. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 17/10/2017


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για επισκέπτες με χαμηλή όραση:
Βλέποντας με τις Αισθήσεις

 

 Μια φορά το μήνα επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα συμμετέχουν σε πολυαισθητικά εργαστήρια και παρακολουθούν σκηνοθετημένες αφηγήσεις που κάνουν τις συλλογές του μουσείου προσβάσιμες.

 

 Επιστροφές. Νοέμβριος 2017 - Μάιος 2018

 

Η Επιστροφή σήμερα δεν είναι μόνο νόστος ομηρικός. Είναι ελπίδα, δύναμη, υπόσχεση και αρχή. Είναι η αφήγηση της ζωής, η περιπέτεια ξανά, το ταξίδι στην αφετηρία. Είναι παιχνίδι και προσευχή, είναι πόλεμος και προσδοκία, είναι απόφαση και τέλος. Και ξανά αρχή. Είναι έκθεμα και μαζί παραμύθι.

 

Οι Έξι Επιστροφές του φετινού Βλέποντας με τις Αισθήσεις, από την Επιστροφή του Ήρωα και την Επιστροφή στην Παιδική Ηλικία στη Μισή Επιστροφή, στο Εργαλείο της Επιστροφής και στο Αντίθετό της… φέρνουν κύκλους το χρόνο, τη σκέψη, τον κόσμο.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Σύλληψη / Πολυαισθητικός σχεδιασμός: Φώτης Φλεβοτόμος
Ιστορίες: Μαρία Αγγελίδου
Εικαστική επιμέλεια: Δημήτρης Αμελαδιώτης
Κίνηση: Βίκη Σπάχου
Παραγωγή: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μουσείο Μπενάκη

 

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου

 

Η Επιστροφή του Ήρωα: Δεν τους Λένε Όλους Ιάσονες

 

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου

 

Επιστροφή στην Παιδική Ηλικία: Σε Κλίμακα 1:50

 

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου

 

Το Εργαλείο της Επιστροφής: Η Προσευχή του Αστρολάβου 

 

Είσοδος ελεύθερη - απαραίτητη η προεγγραφή
Μουσείο Μπενάκη - Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Δευτέρα έως Πέμπτη
I 10.00-14.00Τ. 210 3671067-9
 

 

 

 

 

12/10/2017

Εκδήλωση για την Κινητικότητα και την αυτονομία

 

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού – 15 Οκτώβρη – οι Φορείς:

 

Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ΚΕΑΤ, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, ΕΣΑΜΕΑ, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ΕΟΤ, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, ΦΤΕ,  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών ΠΣΤ, Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών ΠΕΑ και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων ΕΚΕΣ συνδιοργανώνουν
Ενημερωτική Εκδήλωση με Θέμα:
« ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΥΛΟ ΟΔΗΓΟ » η οποία θα πραγματοποιηθεί στο

 

Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», Ακαδημίας 50, Αθήνα, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 10.00 – 14.00.

 

Θα παρουσιαστεί με Εισηγήσεις:

 

α) η Αξία  της Κινητικότητας, του Προσανατολισμού και των Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης για ένα Ατομο με πρόβλημα όρασης στην καθημερινότητά του

 

β) η Αξία ενός Σκύλου Οδηγού για την Αυτόνομη Διαβίωση ενός Ατόμου με πρόβλημα όρασης, τα πλεονεκτήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα Ατομο με πρόβλημα όρασης μαζί με τον Σκύλο Οδηγό του σε θέματα πρόσβασης στον ιστό της πόλης

 

γ) η Αξία ενός Ανάδοχου Εθελοντή και η σημασία της κοινωνικοποίησης ενός κουταβιού και

 

δ) η Αξία ενός Προσβάσιμου Μουσείου, του Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος και η σημασία του στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρξει Συζήτηση στην οποίαν θαέχουν την δυνατότητα οι παρευρισκόμενοι να συζητήσουν με Εκπαιδευτές Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Καθημερινών Δεξιοτήτων, Εκπαιδευτές Σκύλων Οδηγών, Ανάδοχους Εθελοντές και με Χειριστές Σκύλων Οδηγών προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος σχετικά με τα ανωτέρω.

 

Είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν τα Ατομα με προβλήματα όρασης και την Ανεξαρτησία τους και όχι μόνο, έτσι ώστε να ενημερώνονται από Φορείς και Οργανισμούς που έχουν πολυετή εμπειρία,  γνωρίζουν και έχουν την δυνατότητα να δίνουν σωστές απαντήσεις στις πολύ καίριες ερωτήσεις που προκύπτουν.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων

 

Σας περιμένουμε όλους!

 

Πληροφορίες: Ζ.Γερουλάνου: Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος -  6932414189

 

 

 

 

  

 

7/10/2017

Εορτασμός για τη Διεθνή Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, o Φάρος Τυφλών της Ελλάδος και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σας προσκαλούν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 και ώρες 11:00-13:30, στην ενημερωτική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλ. Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να προτείνει νέους βιωματικούς τρόπους προσέγγισης της ιστορίας, της γνώσης και του πολιτισμού και θα περιλαμβάνει:

Α. Ένα μικρό αφιέρωμα στη διεθνή ημέρα Λευκού Μπαστουνιού με αναφορά στον Λουδοβίκο Braille και τη γραφή Braille.

Β. Παρουσίαση του έργου «Αγγίζουμε την Ιστορία!» (“A Touch of History!”), το οποίο υλοποιείται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος. Για πρώτη φορά δημιουργείται Απτική Διαδρομή για τυφλούς και μερικώς βλέποντες επισκέπτες, με θέμα τη νεότερη ιστορία της χώρας, βασισμένη στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και τις μοναδικές ιστορίες που αυτές αφηγούνται. Το έργο «Αγγίζουμε την Ιστορία!», (“A Touch of history!”) πραγματοποιείται με συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μέσω του CulturalHeritagewithoutBordersBosnia & Herzegovina/BalkanMuseumNetwork.

Γ. Ψυχαγωγικό πρόγραμμα όπου θα συμμετέχουν η θεατρική ομάδα και η χορευτική ομάδα παραδοσιακών χορών του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος και η Μικτή Πολυφωνική χορωδία «Μελωδοί» του μαέστρου και ερμηνευτή κ. Σωτήρη Δογάνη.

Δ. Παράλληλα στους χώρους του Μουσείου θα υπάρχουν 3 εκπαιδευτικοί σταθμοί:

 

 -Ας «γράψουμε» σε γραφομηχανή Braille και ας ενημερωθούμε για το σύστημα Braille

 

-Ας αγγίξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά (απτικά εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείου Αφής)

 

-Ας μάθουμε για το Λευκό Μπαστούνι & την τεχνική βλέποντα συνοδού.

 

Πρόκειται για μια δράση διάδοσης και εκπαίδευσης του κοινού στην διαφορετικότητα και την ισότιμη πρόσβαση των τυφλών και μερικώς βλεπόντων επισκεπτών στον θησαυρό της Ιστορίας μας, καθώς και την ανάγκη ύπαρξης «διαφορετικών προσεγγίσεων» προσαρμοζόμενων στις ανάγκες όλων των πολιτών.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες:

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Κωνσταντίνα Καλαϊντζή 210 3237315, εσωτ. 222, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φάρος Τυφλών: Αντιπρόεδρος Δ.Σ και Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων, κα Ρουκουτάκη Γεωργία, τηλ. 6945373081, κα Μαριόλη Γιώτα, κα Καγκαράκη Όλγα, τηλ. 210-9415222, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

2/10/2017

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΕΚ ΑΜΕΑ ΟΑΕΔ

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος σας ενημερώνει για την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων κατάταξης των υποψηφίων σπουδαστών για τη σχολή ΑμεΑ Αθηνών για το σχολικό έτος 2017-18. Τα προσωρινά αποτελέσματα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ  http://www.oaed.gr/ , στην κατηγορία Νέα/ Ανακοινώσεις, με αναφορά στα ΑΜΚΑ των επιτυχόντων. Ενστάσεις θα γίνονται δεκτές από 2-10-17 έως 4-10-17 στη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών.

 


Πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών που καλύπτουν πληθυσμιακές ομάδες με εξειδικευμένες ανάγκες από την τράπεζα Πειραιώς.

 

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχής νέων υπηρεσιών που καλύπτουν πληθυσμιακές ομάδες με εξειδικευμένες ανάγκες τραπεζικής εξυπηρέτησης υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή σειρά νέων υπηρεσιών για πελάτες με προβλήματα όρασης, ενώ άμεσα θα ενσωματωθούν και αντίστοιχες υπηρεσίες για πελάτες με προβλήματα ακοής.

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας την τεχνολογική πρωτοπορία της Τράπεζας μέσα από τα καταστήματα σύγχρονης τραπεζικής εμπειρίας e-branch, παρέχεται:

Διενέργεια συναλλαγών ταμείου, για πρώτη φορά, χωρίς την ανάγκη παράστασης και υπογραφής μαρτύρων, με χρήση της υπηρεσίας «Ταμίας από Απόσταση», όπου ο πελάτης επικοινωνεί μέσω video κλήσης με έμπειρο ταμία της Τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται πλήρης καθοδήγηση από τον ταμία με τη χρήση της ειδικής σήμανσης, η οποία υποστηρίζει αρίθμηση σε γραφή Braille

Kαθοδήγηση του πελάτη από τον υπάλληλο εξυπηρέτησης του καταστήματος, καθ' όλη την παραμονή του στο κατάστημα, καθώς και παροχή βοήθειας για χρήση των υπηρεσιών και μηχανημάτων ATM, easypay kiosk, κατάθεση κερμάτων και έκδοση Prepaid gift card

Κεντρικά Γραφεία Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς

Αμερικής 4,105 64 Αθήνα, Τ: 210 333 5000 www.piraeusbankgroup.com

Δυνατότητα πλοήγησης και εκπαίδευσης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (winbank) της Τράπεζας Πειραιώς στον υπολογιστή του καταστήματος, με τη χρήση φωνητικής υποστήριξης

Δυνατότητα άμεσης έκδοσης κωδικών winbank για υφιστάμενους πελάτες της Τράπεζας, μέσω της τηλεφωνικής υπηρεσίας «winbank remote registration» και χωρίς να είναι απαραίτητη η υπογραφή συμβάσεων

Τα καταστήματα e-branch βρίσκονται στις περιοχές Αμπελοκήπων, Χαλανδρίου και στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, ενώ λειτουργούν τις καθημερινές μέχρι τις 21:00, καθώς και το Σάββατο.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει συστηματικά να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες και να βελτιώνει τις διαδικασίες της για την άριστη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση όλων των πελατών της.

14/09/2017Ετήσια καρδιολογική εξέταση

 

 Σας ανακοινώνουμε ότι την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια καρδιολογική εξέταση για τους συμμετέχοντες του τμήματος Γυμναστηρίου του ΦΤΕ στο καρδιολογικό ιατρείο της μονάδας ΠΕΔΥ Καλλιθέας (Δαβάκη 11) από τον καρδιολόγο της μονάδας, κ. Συμεωνίδη.

Η προσέλευση των συμμετεχόντων, κατά τις παραπάνω ημερομηνίες, θα γίνεται από τις 11:00 π.μ. έως τις 13:30 μ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα ημερησίως.

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται, να δηλώσουν συμμετοχή στη Κοινωνική Υπηρεσία του ΦΤΕ στο τηλ.  210 9415222.

Οι συμμετέχοντες του γυμναστηρίου που δεν θα παρευρεθούν στην ετήσια καρδιολογική εξέταση του ΠΕΔΥ Καλλιθέας, οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση υγείας για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες από Καρδιολόγο ή Παθολόγο μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

 

 

 

 

Εθελοντική Αιμοδοσία

 

 Σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017, σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας– Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία από τις 9:30π.μ. έως τις 12:30μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής, η προσκόμιση του προσωπικού αριθμού  ΑΜΚΑ.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Κοινωνική Υπηρεσία του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος στο τηλέφωνο 210 9415222.

 

 13/09/2017

Γνωριμία με την ομάδα FlamencoBulerinas

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σας ενημερώνει την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 3.30 θα γίνει η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με την ομάδα FlamencoBulerinasστο πλαίσιο της συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο εργαστήριο χορού.  

Οι χορεύτριες της ομάδας θα μας ενημερώσουν για το Flamencoκαι θα είναι στην διάθεση μας να απαντήσουν σε κάθε απορία.

Παρακαλούμε δηλώστε το ενδιαφέρον για την συνάντηση στην γραμματεία στο 210-9415222, κα Καγκαράκη Όλγα και κα Μαριόλη Παναγιώτα.

 

 

 

Εναρξη τμημάτων & απογευματινής λειτουργίας του ΦΤΕ

 

Σας ενημερώνουμε ότι από 2 Οκτωβρίου 2017 θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη λειτουργία των τμημάτων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. Όσοι ενδιαφέρονται για ένταξη σε τμήματα, παρακαλούνται όπως καλέσουν και δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο  μέχρι 29 Σεπτεμβρίου.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι:

Γυμναστήριο, Θεατρικό Εργαστήρι, Ομάδα Παραδοσιακών χορών, εκμάθηση Η/Υ, εκμάθηση Braille, Πλεκτό, Μακραμέ, Κεραμική, Ομάδα flamenco σε συνεργασία με Εθνική Λυρική Σκηνή, ομάδα tango.

Τηλ. επικοινωνίας και δηλώσεως συμμετοχών: 210-9415222, κα Καγκαράκη Όλγα και κα Μαριόλη Παναγιώτα

 

 

 

 

Συνάντηση γνωριμίας με διδασκάλους tango

 

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σας ενημερώνει ότι την Tρίτη, 3 Οκτωβρίου και ώρα 16.30,  θα γίνει η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με διδασκάλους tango, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο εργαστήριο χορού.  

Οι χοροδιδάσκαλοι θα μας ενημερώσουν για το tangoκαι θα είναι στην διάθεσή μας να απαντήσουν σε κάθε απορία.

Παρακαλούμε δηλώστε το ενδιαφέρον για την συνάντηση στην γραμματεία στο 210-9415222, κα Καγκαράκη Όλγα και κα Μαριόλη Παναγιώτα.

  

 

 

 15/06/2017

 

 

Εισαγωγή καταρτιζόμενων στην Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης
Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος σας ανακοινώνει ότι ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού(ΟΑΕΔ) κοινοποιεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στην Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία. Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν στον Φ.Τ.Ε. για το σχολικό έτος 2017-2018  είναι τα εξής:

 • ·        Κεραμικής, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
 • ·        Διοικητικών και Οικονομικών Στελεχών Επιχειρήσεων, για τους αποφοίτους λυκείου.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα ανωτέρω προγράμματα κατάρτισης θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 58 ετών και να προσκομίσουν στην Σχολή τα εξής δικαιολογητικά :

 • ·        Κάρτα Ανεργία ΑμεΑ και φωτοαντίγραφο αυτής
 • ·        Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
 • ·        Αντίγραφο τίτλου σπουδών
 • ·        Ιατρική γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ΙΚΑ
 • ·        Αντίγραφο ατομικής φορολογικής δήλωσης ή ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα του τελευταίου οικονομικού έτους, με φορολογητέο εισόδημα κάτω των 20.000 Ευρώ.
 • ·        Αντίγραφο οικογενειακής φορολογικής δήλωσης, ή οικογενειακό εκκαθαριστικό σημείωμα του τελευταίου έτους, με φορολογητέο εισόδημα κάτω των 30.000 Ευρώ.  
 • ·        Αριθμός μητρώου ΙΚΑ(ΑΜΑ) αν υπάρχει
 • ·        Αριθμός ΑΜΚΑ από το ΚΕΠ
 • ·        ΑΦΜ από εφορία
 • ·        Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο για πολύτεκνους, τέκνα πολυτέκνων και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών
 • ·        Υπεύθυνη δήλωση του νόµου Ν.1599/86 που να δηλώνει ότι «σύµφωνα µε την παρ.2 άρθρο 11 του Κώδικα ∆ιοικητικής ∆ιαδικασίας µε την οποία δεν απαιτείται επικύρωση αντιγράφου αν τούτο συνοδεύεται από την, κατά παρ.5 του άρθρου 3 υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο ενδιαφερόµενος βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων. (Βεβαιώνω ότι τα φωτοαντίγραφα  που επισυνάπτω αποτελούν γνήσια εκ των πρωτοτύπων που έχω στα χέρια μου)».
 • ·        Ειδικά οι ομογενείς θα πρέπει να προσκομίσουν το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, από το οποίο να προκύπτει ότι έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Στα προγράμματα δεν δύνανται να συμμετέχουν όσοι κατά τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια έχουν συμμετάσχει σε κατάρτιση της Σχολής ΑμεΑ Αθηνών  του Οργανισμού. Σε περίπτωση επαναφοίτησης ο/η καταρτιζόμενος ΔΕΝ δικαιούται το ωριαίο επίδομα κατάρτισης και καλύπτει μόνο τυχόν κενές θέσεις που δεν έχουν συμπληρωθεί από υποψήφιους /ες που  παρακολουθούν στη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών για πρώτη φορά.

Οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Αθήνας, (Γαλατσίου 19, Γαλάτσι), τηλ. 210-2023687και 210-2110878,

από 13-06-2017 έως  30-06-2017 και ώρες 8.30 π.μ. -13.00

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναρτάται στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Αθήνας και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

 

 

10/06/2017


Μουσεία και προσβασιμότητα


Συζητώντας δράσεις και προοπτικές
για τα μουσεία στη νοτιοανατολική Ευρώπη

 

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, θα συμμετέχει στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM σε συνεργασία με το Balkan Museum Network, με θέμα «Μουσεία και προσβασιμότητα. Συζητώντας δράσεις και προοπτικές για τα μουσεία στη νοτιοανατολική Ευρώπη».


Στη συνάντηση θα παρουσιαστεί στην ελληνική μουσειακή κοινότητα η δράση του Balkan Museum Network για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα μουσεία .
Θα ακολουθήσει συζήτηση για το τι έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα τα ελληνικά μουσεία σχετικά με την προσβασιμότητα και τι χρειάζεται να επιδιώξουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σας προσκαλούμε όλους να συμμετέχετε στην προσπάθεια διεύρυνσης της προσβασιμότητας.

 

Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (I.C.O.M.) – Ελληνικό Τμήμα

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017, 18:00-21:00

Γραφεία του Ελληνικού Τμήματος του ICOM
Αγίων Ασωμάτων 15, Θησείο – Αθήνα


 Πρόγραμμα

18:00-18:10: Χαιρετισμός από την Καθ. Αλεξάνδρα Μπούνια, Πρόεδρο Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

18:10-18:30: Balkan Museum Network. Mission, values and museum activities for access and inclusion in the Balkans, Aida Vežić, General Secretary of the Balkan Museum Network, Deputy Head of Bosnia and Herzegovina Office of the Foundation Cultural Heritage without Borders.

18:30-18:45: Πρόσβαση για όλους στα ελληνικά κρατικά μουσεία, ΔρΜαρία-Ξένη Γαρέζου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών, Διεύθυνση Μουσείων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Έλενα Γλύτση, Μουσειολόγος Τμήματος Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών, Διεύθυνση Μουσείων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

18:45-19:00: Ομάδα Εργασίας των Βαλκανικών Μουσείων γιατην Προσβασιμότητα: το κοινωνικό μοντέλο προσέγγισης της αναπηρίας στα μουσεία, Άρτεμις Σταματέλου, Μουσειολόγος, Μέλος του BalkanMuseumNetwork/BalkanMuseumAccessGroup.

19:00-19:15: Συζήτηση

19:15-19:30: Διάλειμμα

19:30-21:00: Ελληνικά μουσεία και προσβασιμότητα: κατακτήσεις, ανάγκες και προοπτικές (Συντονισμός: Άρτεμις Σταματέλου)

Συζητούν:

ΚαλλιόπηΓκίκα, Οδηγός Έργων Τέχνης για Άτομα με Προβλήματα Όρασης, Φάρος Τυφλών της Ελλάδας/Μουσείο Αφής

Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν, Επιμελητής Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Γιάννης Πολυχρονίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, (πρώην) Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχιτεκτονικών Μελετών & του Γραφείου Προσβασιμότητας ΑμεΑστη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων & Πολιτιστικών Κτιρίων ΥΠΠΟ

Γεωργία Ρουκουτάκη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ και Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων, Φάρος Τυφλών της Ελλάδας/Μουσείο Αφής

Εσθήρ Σολομών, Επίκ. Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης

Αμαλία Τσιτούρη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος

 

Συνδιοργάνωση: BalkanMuseumNetwork και Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.

Επιμέλεια – συντονισμός: Άρτεμις Σταματέλου, Μουσειολόγος/Μέλος του BalkanMuseumNetwork/BalkanMuseumAccessGroup.

* Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

 

 15/05/2017


Διεθνής Ημέρα Μουσείων

18 Μαΐου 2017

 

O Φάρος Τυφλών της Ελλάδος υποδέχεται την Διεθνή Ημέρα Μουσείων,

στο μοναδικό στην ελληνική επικράτεια Μουσείο Αφής.

Έτσι, ανήμερα της επετείου, το Μουσείο Αφής από τις 12:00 έως και τις 19:00, θα έχει ανοιχτές τις πύλες του για το ευρύ κοινό, βλέποντες και μη, για δωρεάν επισκέψεις και ένα ειδικό πρόγραμμα απτικής διαδρομής.

Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν νοητά και απτικά τον παγκοσμίως γνωστό Λόφο της Ακρόπολης, τον Παρθενώνα και τη μαγεία τμήματος της Ζωφόρου του Παρθενώνα που χρόνια προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης!

Σας περιμένουμε όλους με ιδιαίτερη χαρά σε αυτή την σπουδαία πολιτιστική συνάντηση και ευκαιρία για μια διαφορετική και άκρως βιωματική προσέγγιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για να τιμήσουμε την ημέρα αυτή.

Παρακαλούμε για δηλώσεις συμμετοχής για το ειδικό πρόγραμμα διαδρομής, όπως επικοινωνείτε με την Γραμματεία στο τηλέφωνο 2109415222

 


19/04/2017

 

Παρουσίαση Δράσης, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2017

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας βιβλίου στις 23 Απριλίου 2017, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σας προσκαλεί να γνωρίσετε από κοντά έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης του βιβλίου, ανοίγοντας έναν άλλο κόσμο προσέγγισης της γνώσης και του πολιτισμού.

Αποτελεί μια προσπάθεια συνύπαρξης τυφλών και βλεπόντων αναγνωστών που αλληλοεπιδρούν και διαδίδουν την σπουδαιότητα του βιβλίου σε κάθε του μορφή. Έτσι υποδεχόμαστε την ημέρα βιβλίου με μια εκδήλωση εορτασμού που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του φορέα μας και θα περιλαμβάνει:

Α. Εκδήλωση

Ένα μικρό αφιέρωμα στην ημέρα του βιβλίου

Αναφορά στον Λουδοβίκο Braille, την βιβλιοθήκη Brailleκαι την βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων

Μουσική σε πιάνο από τυφλό πιανίστα

Ανάγνωση βιβλίου από τυφλούς και βλέποντες αναγνώστες εκ περιτροπής με την συμμετοχή ηθοποιών, συγγραφέων (τυφλών και βλεπόντων).

Ελεύθερη συζήτηση γύρω από το βιβλίο.

Β. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα:

Ξενάγησης στα στούντιο ηχογράφησης και την βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων

Ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του εκτυπωτικού και Βιβλιοθήκης Braille

Ξενάγησης στο Μουσείο Αφής

Γ. Παράλληλες δράσεις:

Παράλληλα θα υπάρχουν 3 εκπαιδευτικοί σταθμοί,

ο σταθμός Braille  με εκπαιδευτικά παιχνίδια στον οποίο μπορούμε όλοι να «γράψουμε» με τη χρήση της γραφομηχανής Braille και να ενημερωθούμε για το σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille

ο σταθμός ομιλούντων βιβλίων στον οποίο θα ενημερωθούμε και θα ακούσουμε αποσπάσματα audioβιβλίων

και ο σταθμός του Μουσείου Αφής με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, στον οποίο κλείνοντας τα μάτια προσεγγίζουμε με την αφή μας την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η δράση θα λάβει χώρα την Κυριακή 23 Απριλίου από τις 11.00πμ έως 13.00

Πρόκειται για μια δράση διάδοσης του βιβλίου και εκπαίδευσης του κοινού στην διαφορετικότητα και την ισότιμη πρόσβαση των τυφλών και μερικώς βλεπόντων αναγνωστών στον θησαυρό της γνώσης καθώς και την ανάγκη ύπαρξης «διαφορετικών βιβλίων» προσαρμοζόμενων στις ανάγκες όλων των αναγνωστών.

 

31/03/2017


Το Μουσείο Αφής θα ξεκινήσει τα νέα εκπαιδευτικά του προγράμματά από 03/04/2017

 

ToΜουσείο Αφής δημιουργήθηκε το 1984, δίνοντας ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και από το 2004 άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύτερο κοινό. Αποτελεί ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο, που παροτρύνουν τους επισκέπτες να αγγίζουν τα εκθέματα, επιτρέποντας ένα νέο τρόπο προσέγγισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω της αφής.  Στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, δωρεά Εμπειρίκου την δεκαετία του 50, και αποτελεί πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών, κάθε ηλικίας.

Φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από γύψινα αγάλματα και ανάγλυφα, όλα ακριβή αντίγραφα από πρωτότυπα έργα μαρμάρινα ή χάλκινα. Τα εκθέματα προέρχονται από όλες τις φάσεις της Ελληνικής τέχνης. Παρουσιάζονται αρχικά οι προϊστορικοί χρόνοι μέσα από τη συλλογή του Κυκλαδικού, του Μινωικού και του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Οι αίθουσες εικονογραφούν τις περιόδους της Αρχαίας Ελληνικής τέχνης, την Αρχαϊκή εποχή, τον Αυστηρό ρυθμό, την Κλασική εποχή και τους Ελληνιστικούς χρόνους. Τα αντικείμενα των αιθουσών ήταν είτε αφιερώματα πιστών στα μεγάλα ιερά της Ακροπόλεως, των Δελφών, της Ολυμπίας ή επιτύμβια μνημεία που στήνονται πάνω στους τάφους των νεκρών και αρχιτεκτονικά γλυπτά, ενώ υπάρχει αίθουσα διαμορφωμένη ειδικά με εκθέματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Αφής, βασίζεται στην απτική διερεύνηση των εκθεμάτων η οποία επιτρέπει στους επισκέπτες του μέσω της ΑΦΗΣ ,να έρθουν σ’ επαφή με το μεγαλείο, το κάλλος, τον πλούτο και την αισθητική τελειότητα των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.   Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ενημέρωση κι εκπαίδευση για την χρήση του λευκού μπαστουνιού - εργαλείο αναγκαίο στην καθημερινότητα ενός τυφλού, σύντομη περιγραφή της γραφής Braille -ιστορικά στοιχεία, τρόποι και μέθοδοι λειτουργίας της γραφομηχανής Braille-, καθώς και τις τεχνικές βλέποντα συνοδού μέσω δια δραστικών παιχνιδιών και διαλογικής επεξεργασίας.  Είναι βασικό εργαλείο για την εκπαίδευση της Αφής και τη δημιουργία νοητικών εικόνων κι εξίσου σημαντικό για βλέποντες κι άλλες ευπαθείς ομάδες, να βιώσουν και να εξερευνήσουν αυτήν την εκδοχή της πραγματικότητας.      

Το Μουσείο Αφής είναι προσβάσιμo και σε ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

Η είσοδος είναι 2 ευρώ για μαθητές και ενήλικες - Ομάδες αναπήρων και οι συνοδοί τους ΔΩΡΕΑΝ.

Τα Σαββατοκύριακα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης ομάδων κατόπιν συνεννόησης.

Θα είναι χαρά μας να μας επισκεφθείτε και να απολαύσετε την πολιτιστική μας κληρονομιά με άλλη διάσταση, την αίσθηση της ΑΦΗΣ! ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

 Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην  Γραμματεία στο τηλ 210-9415222

 

 

15/3/2017

Σεμινάρια Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής & Καλλιέργειας-Κηπουρικής.

 Ο Δήμος Αθηναίων με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υλοποιεί το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία. Πρόκειται  για δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε ΑμεΑ και μεταξύ άλλων σε άτομα με προβλήματα όρασης από 18 έως 45 ετών: Σεμινάρια Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής και Σεμινάρια Καλλιέργειας-Κηπουρικής. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 17:00-19:00 μέχρι το μήνα Μάιο στο 13ο Δημοτικό Σχολείο επί της οδού Στίλπωνος 38 στο Μετς. Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν και μετά την ολοκλήρωσή τους θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Για συμπλήρωση αίτησης συμμετοχής και για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Διασύνδεσης, κα Μαριόλη Παναγιώτα – κα Καγκαράκη Όλγα στο τηλέφωνο του φορέα: 210 9415222

10/3/2017

Βλέποντας με τις Αισθήσεις

 

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σας ενημερώνει για το πρόγραμμα «Βλέποντας με τις Αισθήσεις». Το Μουσείο Μπενάκη καλεί επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα «ΑΛΜΠΟΥΜ» το οποίο εντάσσεται  στα ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια και σεμινάρια πολυαισθητικής  λογικής του Μουσείου. Μέσα από το πρόγραμμα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν θέματα όπως: Η μορφή μας έτσι όπως τη βλέπουν οι ποιητές, οι εικαστικοί και οι φωτογράφοι. Πώς τακτοποιούμε τις αναμνήσεις μας; Τι φεύγει και τι έρχεται καθώς ο χρόνος κυλάει και τι είναι αυτό που μένει για πάντα;

Προσκεκλημένος ο φωτογράφος Ανδρέας Σιμόπουλος.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαρτίου και ώρα 17:00-19:00 στο Κτήριο Οδού Πειραιώς . Η είσοδος είναι ελεύθερη  με απαραίτητη την κράτηση θέσεων και οι συμμετέχοντες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα με ή χωρίς συνοδό.

Για πληροφορίες και κράτηση θέσεων επικοινωνήστε από Δευτέρα έως Πέμπτη

στο τηλέφωνο: 210 3671067-69

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

10/3/2017

Θέση εργασίας Μακραμέ

 

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, Ν.Π.Ι.Δ. Σωματείο Ειδικώς Αναγνωρισμένο, αναζητά έμπειρο γνώστη της τεχνικής μακραμέ – κομποδετικής, ωρομίσθια, για το αντίστοιχο τμήμα του φορέα.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

 

16/1/2017

Εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία 80% και άνω από τον Νόμο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

 

Με την ψήφιση του τελευταίου νόμου από τη Βουλή,  ΝΟΜΟΣ 4446 ΦΕΚ Α 240/22.12.2016 άρθρο 68, προβλέπεται η εξαίρεση των αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσουμε νέα ιδιαίτερα προβλήματα έχοντας και τις δύο επιλογές, είτε της κάρτας είτε των μετρητών χρημάτων. Σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου θα ακολουθήσει άμεσα και υπουργική απόφαση, που θα προβλέπει λεπτομέρειες εφαρμογής του.

 

Το άρθρο του νόμου έχει ως εξής:

Νόμος 4446 Μειώσεις φόρου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ΝΟΜΟΣ 4446 ΦΕΚ Α 240/22.12.2016 Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη-Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις

 

Άρθρο 68

Μειώσεις φόρου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών

  1. Στο άρθρο 16 του ν. 4172/2013 (Α' 167) προστίθεται νέα παράγραφος 3, ως εξής:

  «3.α) Προκειμένου να διατηρηθεί η μείωση φόρου σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ο φορολογούμενος απαιτείται να πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ., το ελάχιστο ποσό των οποίων προσδιορίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός του, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Εισόδημα (σε ευρώ)

Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή)

1-10.000

10%

10.000,01-30.000

15%

30.000,01 και άνω

20% και μέχρι 30.000 ευρώ

  β) Από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών της περίπτωσης α' εξαιρούνται φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Για τους φορολογούμενους του προηγούμενου εδαφίου, απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας, σύμφωνα με την κλίμακα της προηγούμενης περίπτωσης.

  γ) Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό της παραπάνω κλίμακας, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%).

  δ) Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

  ε) Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δεδομένων από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

  στ) Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι εξαιρούμενες δαπάνες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας».

  2. Η προηγούμενη παράγραφος ισχύει από το φορολογικό έτος 2017 και μετά.

  3. Στο άρθρο 18 του ν. 4172/2013 (Α'167) προστίθεται νέα παράγραφος 4, ως εξής:

 4. Οι ως άνω αναφερόμενες ιατρικές δαπάνες συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

 

 

11/1/2017

Εθελοντική αιμοδοσία

Σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017, σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία από τις 9:30π.μ. έως τις 12:30μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής, η προσκόμιση του προσωπικού αριθμού  ΑΜΚΑ.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Κοινωνική Υπηρεσία του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος στο τηλέφωνο 210 9415222.

 

Δελτία τύπου για το έτος 2016

 

Δελτία τύπου για το έτος 2015